Ponit ovat suuria persoonia pienessä koossa

Ponit luokitellaan omaksi rodukseen, mutta ne kuuluvat hevosnisäkkäisiin. Ne ovat usein hevosia huomattavasti pienikokoisempia ja rakenteeltaan erilaisia, vaikka myös lähes hevosen mittoihin kasvavia aikuisille sopivia ponirotuja on useita. Pääasiassa poneja kuitenkin käytetään nykyään lasten ratsuina tai pienten kevyiden kärryjen vetämiseen. Ponit mielletään useimmiten itsepäisemmiksi kuin hevoset. Oikein kasvatettuina ja koulutettuina ne ovat ihastuttavia harraste-eläimiä.

Poneilla on paljon voimaa ja niitä on aikojen saatossa käytetty raskaissa töissä, esimerkiksi kaivoksilla vetämässä painavia kivikuormia tai maataloustöissä. Nykyisin raskaat työt jätetään maatalouskoneille ja poneista on tullut tuhansien perheiden kotieläimiä ja harrasteratsuja.

Kaikkein yleisimpiin ponirotuihin kuuluu pieni ja pippurinen Shetlanninponi ,jolla on lyhyet jalat, sekä tukeva ja pyöreä veikeä olemus. Ne kasvavat säkäkorkeudeltaan 100 cm korkuisiksi, useimmiten kuitenkin huomattavasti pienimmiksi. Näillä poneilla saattaa olla temperamenttinen luonne ja paljon vauhtia pienestä koostaan huolimatta. Niille kasvaa usein tuuhea harja, joka saattaa peittää koko hevosen pään ja hännän, joka viilettää maahan saakka.

Toinen yleinen ponirotu on Newforestinponi , joka on edellistä huomattavasti suurempi ja voi kasvaa aina 148 cm korkuiseksi. Se on yleisesti käytetty mukavaluonteinen ja oppivainen ratsuponi lapsille ja pienille aikuisille, jonka suosio kasvaa jatkuvasti. Alun perin rotu on kotoisin Britanniasta, mutta se on levinnyt yleisesti ympäri maailmaa.

azalea