Hevosen omistamisen ABC

Hevosharrastukset ovat vuosi vuodelta suositumpia. Monet suomalaiset lapset ja nuoret aloittavat hevosharrastuksen ratsastuskoulun kautta, missä hevosen hoitamiseen, käyttäytymiseen, ravintoon sekä itse ratsastamiseen tutustutaan perusteellisesti. Ei ole kuitenkaan tavatonta, että hetken aikaa hevosten kanssa harrastettuaan, tulee ratsastajalla hiipivä toive omasta hevosesta tai ponista.

Hevosen omistaminen ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertaista, kuin muiden lemmikkien. Esimerkiksi koira on helppo lemmikki, jos verrataan koiran omistamista hevosen omistamiseen. Siinä missä esimerkiksi koiraa voidaan pitää lemmikkinä jopa pienessä kerrostaloasunnossa, hevonen vaatii runsaasti tilaa ympärilleen – se ei sovi missään nimessä kaupunkiin. Hevonen on maalla asuvan lemmikki, ja se tarvitsee paljon hoitoa ja huolenpitoa. Lue tästä artikkelista lisää siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen oman hevosen hankkimista!

Hevosen omistamisen kulut

Kulut ovat tietysti ensimmäinen korostettava asia, kun puhutaan hevosen hankkimisesta ja omistamisesta, sillä hevosen hankkiminen ja omistaminen vaatii sievoisen summan rahaa. Hevonen vaatii myös osaamista sen hoidossa ja liikuttamisessa, joten vasta-alkajalle tai lapselle hevonen ei sovi.

Hevosen hankintahinta on tietysti yksi ensimmäisiä kuluja, joita oman hevosen hankintaan liittyy. Riippuen siitä, millaista hevosta (tai ponia) etsii, voi hinta olla muutamista sadoista euroista aina kymmeniin tuhansiin asti. Hankintahinta on yksi syy sille, miksi hevosen hankintaa ei kannata tehdä kepein mielin. Kuluja hevosen omistamisessa tulee tietenkin ruuasta ja elinympäristöstä. Aikuinen hevonen kaipaa runsaasti ravintorikasta ja terveellistä ravintoa. Esimerkiksi heinää hevonen kaipaa 1-2% painostaan päivässä, eli viisisataakiloinen hevonen tarvitsee hyvää heinää noin kymmenen kiloa päivässä. Hevosta pitää syöttää useasti päivässä monipuolisella rehulla sekä vitamiini- ja hivennäisaineilla. Hevonen juo myös runsaasti vettä päivän aikana.

Hevosen hoitaminen vaatii rahan lisäksi paljon aikaa. Monet ruokintakerrat päivässä tarkoittavat usein sitä, että monen hevosen omistajan päivä alkaa sillä, että tallissa käydään antamassa hevoselle aamun ruoka. Heti työpäivän jälkeen hevonen kaipaa lisää ruokaa, ja usein illan saa kulumaan hevosen hoitamisessa ja liikuttamisessa.

Hevonen hankitaan usein ratsastusharrastusta varten, joten sitä harrastamisen mahdollistamiseksi täytyy hevosen omistajan tehdä useita hankintoja. Satula on iso kertaostos, ja myös tärkeä sellainen: jos hevosella ei ole hyvä ja istuva satula, sen selkä ja keho voivat saada pitkällä aikavälillä erilaisia rasituksia ja vammoja. Tällöin hevosen omistamisesta tulee entistä kalliimpaa, kun eläinlääkärikulut kasvavat.

Hevosen liikkuminen ja aitaus

Kuten arvata saattaa, niin suuri eläin kuten hevonen vaatii ympärilleen tilaa. Sen takia hevonen sopii parhaiten maatilalle, missä piha-alueet ja pellot mahdollistavat runsaat laiduntilat hevoselle. Lisäksi maalla on turvallisempaa liikkua hevosen kanssa teillä ja luonnossa, kuin kaupungissa. Hevosta tulisi liikuttaa päivittäin, mutta ei missään nimessä liian raskaasti.

Hevoselle sopivan aitauksen voi tehdä esimerkiksi kestopuusta, tai muusta puumateriaalista. Aitauksessa voi hyödyntää myös luonnosta löytyviä elementtejä, kuten kivipaaseja tai valmiina olevia aidanpätkiä.

Jos hevoselle ei aio rakentaa omaa pihaan aitausta ja tallia, on ainoa vaihtoehto se, että oman hevosensa sijoittaa jonkun toisen henkilön tai yrityksen talliin. Tällöin kuukausivuokrat voivat olla jopa tuhansia euroja, mutta kuukausivuokra sisältää usein hevosen päivittäisen hoidon ja tallin miljöön hoidon.

azalea