Opas ensimmäisen hevosen ostoon

Oma hevonen on monen hevoshullun elämän suurin haave. Hevosen omistaminen tuo hurjasti vastuuta ja iloa elämään, mutta se on samalla sitovaa ja vaatii sinulta paljon aikaa ja rahaa. Ensimmäisen hevosen ostamista pohditaan siinä vaiheessa, kun alle on ehtinyt kertyä jo laajaa kokemusta hevosen ylläpidosta, ruokinnasta, hoidosta ja terveydestä. Riittävän hyvä ratsastustaito ei riitä ensimmäisen hevosen ostoon, vaan sinun tulee tietää monialaisesti kaikkista hevoseen liittyvistä teemoista.

Ensimmäisen hevosen ostossa kannattaakin miettiä, minne hevonen sijoitetaan, onko sille riittävästi tilaa ja onko sinulla itselläsi tarpeeksi aikaa ja rahaa hevosen hoitamiseen, kuljettamiseen, ratsastamiseen ja yleiseen huolenpitoon. Hevosen oston ei tulisi koskaan olla pelkkä ohimenevä innostus, vaan siitä on tulossa sinulle koko hevosen eliniän kestävä vastuu. Ennen hevosen ostoa voi olla järkevää kokeilla hevosen vuokraamista vähän pidemmiksi ajoiksi, jotta ehdit totutella kunnolla ajatukseen. Kun olet valmis ensimmäisen hevosen ostoon, huomioon on otettava useita eri edellytyksiä.

Käyttötarkoitus

Mieti hyvin ennen ensimmäisen hevosen ostoa, mihin käyttötarkoitukseen sen tarvitset. Onko sinulla esimerkiksi aikeissa osallistua kilpailuihin? Onko hevosen tarkoitus auttaa kotona maataloustöissä? Haluatko perustaa yrityksen tai onko hevonen kenties tarkoitettu jalostusta varten?

Hevosen käyttötarkoituksella on suuri vaikutus esimerkiksi siihen, minkä ikäisen, minkä rotuisen ja minkä kokoisen hevosen aiot hankkia. Kouluttamattomat hevoset ovat usein edullisempia kuin koulutetut, joten ota hyvin tarkkaan huomioon myös se seikka, oletko riittävän kokenut ja valmis kouluttamaan nuorta hevosta. Usein ensimmäiseksi hevoseksi suositellaankin jo koulutettua ja hieman vanhempaa ja lempeää hevosta, jolloin uunituore omistaja ehtii tottua paremmin hevosen ylläpitoon ja hoitoon.

Budjetti

Hevosen hankinta ei ole ilmaista. Ennen ensimmäisen hevosen hankintaa sinun tuliskin laskea tarkkaan, millaisia kuluja hevosen tallipaikka, hoito, lääkitys ja rokotukset sekä muut kulut tulevat sinun lompakollesi maksamaan. Hevosen ostohinta riippuu paljolti hevosen iästä, rodusta ja sukupuusta, mutta keskinmäärin saat valmistautua pulittamaan siitä noin 2500-3000 euroa. Hevosia myydään myös halvemmalla tai jopa lahjoitetaan pois tietyissä tilanteissa, mutta hinnan ei tulisi antaa juurikaan vaikuttaa ostopäätökseen.

Vaikka itse hevosen osto ei vie sinua vararikkoon, hevosen hoito- ja ylläpitokulut yllättävät valitettavan usein uunituoreet hevosenomistajat. Hevosen kuukausittaiset ylläpitokulut vaihtelevat valtavasti, mutta varaudu pulittamaan huvista noin 500 euroa kuussa. Vuokrattu tallipaikka tulee tietysti edullisemmaksi kuin oman tallin rakentaminen tai jo valmiin tallin ylläpito. Laske kuluihin mukaan hevosen varusteet, kengitys, rokotukset, ruoka, eläinlääkärikulut ja kaikki pienimmätkin mahdolliset menot, etteivät ne pääse myöhemmin yllättämään.

Jos oma pääomasi ei riitä, voi pienen kulutusluoton hankinta olla yksi sopiva tapa esimerkiksi yllättävien sairauskulujen kattamiseen. Muun muassa Freedomrahoitus auttaa eri kulutusluottojen vertailussa löytämään sinulle edullisimman vaihtoehdon, sekä yhdistää vanhat lainat yhdeksi suuremmaksi lainaksi, jolloin palvelu- ja korkokuluissa säästetyt rahat voi käyttää vaikka uuden hevosen ruokintaan.

Oma kokemus

Ota huomioon tarkasti ensimmäisen hevosen ostamisessa oma kokemukseksi. Yritä pitää tavoitteet realistisena – vaikka olisit kuinka hyvä ratsastaja ja hevosen terveyden asiantuntija, se kaikkein villein ja kiehtovin varsa ei välttämättä ole paras vaihtoehto ensimmäiseksi hevoseksi. Koeratsasta hevonen useasti ennen ostopäätöksen tekemistä ja varmista, että hevosen luonne ja energia vastaavat sinun persoonallisuuttasi, sillä väärästä ostopäätöksestä kärsii sinun lisäksesi myös eläin.

azalea