Kun hevosharrastuksesta on aika tehdä ammatti, hevosyrittäjyys voi olla erinomainen keino tehdä tienestiä rakkaalla lajilla. Hevosyrittäjyys, kuten mikä tahansa muukin yrittäjyys vaatii kuitenkin aikaa, rahaa ja paljon motivaatiota. Lisäksi aloittelevaa hevosyrittäjää odottaa monta seikkaa, jotka täytyy ottaa tarkasti huomioon ennen toiminnan aloittamista. Mistä kannattaa aloittaa, ottaako lainaa vai sijoittaako pääomaa? Yksin vai yhdessä? Kysymyksiä on paljon ja aikaa voi olla usein vähän, varsinkin, jos aloitettu yritystoiminta täytyy saada nopeasti käyntiin. Kokosimme lyhykäisyydessään hevosyrittäjyyden tärkeimpiä seikkoja, jotka voivat auttaa yritystoiminnan alullepanossa.
Etsi tietoa ja kysy rohkeasti
Ennen yritystoiminnan aloittamista on enemmän kuin suositeltavaa ottaa yhteyttä paikallisiin tai lähikuntien hevostoimintayhdistyksiin, monet heistä orientoivat aloittelevia hevosyrittäjiä erittäin edullisesti tai jopa ilmaiseksi. Kannattaa kysyä myös rohkeasti eri tallien omistajilta tietoa heidän yritystoiminnastaan ja miten he pääsivät alkuun. Vaikka kyseessä olisikin potentiaalinen kilpailija samalla alalla, monet pienyrittäjät pitävät mielellään yhtä ja jakavat vinkkejä aloittelevien yrittäjien kanssa. Myös Internet on oiva informaation lähde ja googlettamalla tietoa hevosyrittäjyydestä Suomessa voit löytää paljon hyödyllisiä vinkkejä oman toiminnan aloittamiseen hevosalalla ja mikä parasta, ilmaiseksi.
Valtakunnalliset maatalousyhdistykset kuten ProAgria tarjoavat asiantuntijapalveluita maatalous- ja maaseutuyrittäjille ympäri kotimaata. Nämä yhdistykset tekevät myös tiivistä yhteistyötä koko elintarvikeketjun eri toimijoiden kanssa aina maatiloilta supermarketteihin asti ja osaavat enemmän kuin varmasti orientoida aloittelevaa hevosyrittäjää kaikissa yrittäjyyttä koskevissa kysymyksissä ja epäilyksissä.
Punnitse eri rahoitusvaihtoehtoja
Oikein suunniteltu ja toteutettu yritystoiminta voi olla erittäin tuottavaa, mutta siihen on myös sijoitettava rahaa. Harvalla aloittelevalla yrittäjällä on riittävästi pääomaa kattamaan kaikkia yritystoiminnan kuluja, varsinkin ensimmäisenä vuonna ja siksi ennen toiminnan aloittamista on tärkeää punnita eri rahoitusvaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia.
Internetistä löytyy useita vaihtoehtoja eri lainatarjouksien kilpailuttamiseen ja vertailuun helposti ja nopeasti. Vierailemalla https://www.freedomrahoitus.fi/-sivustolla aloitteleva hevosyrittäjä voi säästää paljon aikaa kilpailuttamalla yli 20 eri lainatarjousta samassa paikkaa ja vertailemalla niitä keskenään, voi oikean lainatarjouksen löytäminen helpottua huimasti. Yritystoiminnan kannalta tärkeiden perushankintojen lisäksi rahoituksen tulisi kattaa myös toiminnan ylläpitämisen sekä hevosyrittäjän henkilökohtaiset kulut ja elämisen ainakin puolen vuoden päähän yritystoiminnan aloittamisesta. Oman pääoman ja lainan yhdistäminen yritystoiminnan aloittamiseksi on yleensä parhain vaihtoehto lähtökohdista riippuen, jotta aloitteleva yrittäjä ei velkaantuisi hurjia summia heti alussa.
Myös kärsivällisyyttä tarvitaan, sillä on aivan normaalia, että aloitteleva yritys tekee tappiota ensimmäisinä vuosina, jolloin omat säästöt ja riittävän suuri lainasumma ovat elintärkeitä toiminnan jatkumisen kannalta. Budjetointi tulevien kulujen ja tuottojen arvioinniksi heti alkuvaiheessa on myös oleellista. Aloittelevan hevosyrittäjän kannattaa myös miettiä, olisiko kannattavaa palkata ulkopuolinen yritys kirjanpidon ja laskutuksen ylläpitoon ja hoitamiseen. Esimerkiksi Pohjoismaiden suurin laskutuspalvelu https://frilansfinans.fi voi säästää aikaa ja paperihommien aiheuttamaa stressiä varsinkin alkuvaiheessa, kun motivaatio ja energia tulisi suunnata yritystoiminnan kasvattamiseen ja kehittämiseen.
Panosta toimivaan liiketoimintasuunnitelmaan
Liiketoimintasuunnitelman laatiminen voi kuulostaa monimutkaiselle ja työläälle prosessille, mutta sen tekeminen on toimivan yritystoiminnan perustamisen kannalta erittäin tärkeää. Liiketoimintasuunnitelman tarkoituksena on tiivistää perustettavan yrityksen koko liiketoiminta yhteen dokumenttiin, sekä analysoida ja havainnollistaa sen kannattavuutta ja mahdollista menestymistä niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Oikein laadittu liiketoimintasuunnitelma toimii vahvana pohjana uuden yrityksen perustamisessa sekä orientoi ja ohjaa alkavaa toimintaa. Se auttaa hevosyrittäjää pysymään tavoitteessaan, sekä kehittämään yritystoimintaa oikeaan suuntaan yrityksen arvoja kuten missiota ja visiota unohtamatta.