Suosituimmat hevosrodut

Hurmaavat hevoset ovat olleet ihmisten historiassa tärkeässä roolissa jo tuhansien vuosien ajan. Nykypäivän hevonen ei ole enää ihmiselle työväline peltojen auraamiseen, tai paikasta toiseen liikkumiseen, vaan enemmänkin harrastuskaveri. Vaikka ihminen ei enää tarvitse hevosta päivittäiseen tekemiseen, ovat hevoset silti suosittu harrastus ja tuttu näky Suomen maaseuduilla.

Hevonen ei ole kuitenkaan kotieläin helpoimmasta päästä – hevosen ylläpito vaatii vaivaa, aikaa ja myös jonkin verran rahaa. Helposti hevostarvikkeita voi tilata esimerkiksi kellfri kaupasta – hevonen tarvitsee esimerkiksi aitauksen ulos ja ruokintahäkin aitaukseen. Kun hevoselle on luotu hyvät elinolosuhteet, on aika hankkia itse eläin nauttimaan uudesta miljööstä. Hevosrotuja on olemassa satoja erilaisia, niin ulkonäköä kuin käyttökartoitukseen jalostettuja. Suomessa kotimaan suosituin hevosrotu on ehdottomasti suomenhevonen, joiden määrä on ollut viime vuosina kasvamaan päin. Tästä artikkelista voit lukea lisätietoa suomenhevosesta ja muista suosituimmista hevosroduista!

1. Arabianhevonen

Ei ole millään tavalla yllättävää, että arabianhevonen on ehdottomasti suosituin hevosrotu maailmassa. Arabianhevonen on ulkomuodoltaan äärimmäisen kaunis ja elegantti – se tunnetaan varsinkin pään upeasta muodosta, ja hevosen kauniista tavasta kantaa omaa häntäänsä. Kaunis ulkomuoto ei ole kuitenkaan ainoa asia, mikä selittää arabianhevosen suosion. Arabianhevosia himoitaan omaksi myös niiden sujuvan liikehdinnän vuoksi. Arabianhevoset ovat fyysisiä sirosta ulkomuodostaan huolimatta, ja kykenevät vaativiinkin askellajeihin kouluratsastuskehissä.

2. Suomenhevonen

Vaikka suomenhevosia ei maailmanlaajuisesti tunneta, on se silti kotimaassaan Suomessa yksi suosituimmista hevosroduista. Suomenhevosen suosio perustuu moniin seikkoihin, joista yksi on toki ilmeinen – rotu on suomalainen ja sitä on esiintynyt paljon Suomessa. Hevosharrastajat ovat omalla tavallaan kiintyneet rotuun. Suomenhevonen on hyvä hevonen rotuominaisuuksiltaan.

Suomenhevoset ovat vahvoja ja sitkeitä, mutta eivät kuitenkaan liian isokokoisia hevosia. Ne ovat kylmähermoisia ja sopivat monenlaiseen ratsastukseen, vaikka eivät arabianhevosen kaltaisia koulutaitajia olekaan. Suomenhevosten suosio on suurta erityisesti raviharrastuksessa. Suomenhevosista on nykyään olemassa muutama eri suunta, jotka otetaan jalostuksessa huomioon: ravurit, ratsut, työhevoset ja piensuomenhevoset. Suomenhevoset voi tunnistaa niiden kauniista, vankasta ruumiinrakenteesta, vaaleanruskeista sävyistä ja jykevästä päästä.

3. Quarterhevonen

Eniten omistettujen hevosten joukossa on myös quarterhevonen, joka on Amerikasta peräisin oleva hevosrotu. Quarterhevoset ovat niin sanottuja yleishevosia, joita voidaan käyttää moneen erilaiseen harrastukseen ja puuhaan. Erityisesti amerikkalaiset quarterhevoset ovat tuttu näky lännenratsastuskisoissa ja laukkakisoissa. Quarterhevoset ovat keskikokoisia ja hoikkia hevosia, joita löytyy kaikissa eri väreissä.

4. Englannintäysiverinen

Täysiveriset hevoset erottaa niiden urheilullisesta ulkomuodosta: ne tunnetaan erinomaisesta juoksukestävyydestään ja ketteryydestään. Sen takia englannintäysiverinen kuuluu maailman suosituimpien hevosrotujen listaukseen – melkeinpä jokainen maailmanlaajuisten hevoskisojen voittajakolmikko sisältää yhden englannintäysiverisen. Nimensä mukaisesti tämä rotu jalostettiin urheilukäyttöön Englannissa muutama vuosisata sitten. Tulisesta nopeudestaan huolimatta nämä hevoset ovat luonteeltaan rauhallisia ja kylmähermoisia. Englannintäysiverinen on ulkonäöltään hoikka mutta pitkäraajainen, mistä johtuen englannintäysiveristen säkäkorkeus voi olla jopa yli 170 senttiä. Ruskea väri on kaikista yleisin, mutta muitakin löytyy rodusta.

5. Lämminverinen ravihevonen

Tämä rotu on yleisnimitys neljälle eri lämminveriselle ravihevosrodulle: amerikanravurille, orlovravurille, venäjänravurille ja ranskanravurille. Nämä kaikki rodut muistuttavat ulkonäöllisesti toisiaan: ne ovat pienehköjä, mutta kevytrakenteisia, nopeita ja nimensä mukaisesti hyviä ravaamaan. Yleisesti ravihevosilla on erona muihin rotuihin selän muoto: ravureilla arvostetaan hyvää ja tasaista selkää.

azalea