Suomenhevonen on maamme ainoa hevosrotu

Suomesta kotoisin oleva hevosrotu, Suomenhevonen on valloittanut tuhansia sydämiä vuosisatojen aikana. Rohkeaksi, vahvaksi ja rauhalliseksi luokiteltu hevosrotu on tuttu sota-aikojen sankarina ja vuosisatojen aikana sitä on käytetty työhevosena maaseudun haasteellisissa ja voimaa vaativissa töissä. Menneinä aikoina Suomenhevosen rauhallisuus ja kylmäpäinen luonne olivat tärkeitä ominaisuuksia sodan aikana ja fyysisesti vaativissa tehtävissä. Koska sodassa ei ollut mahdollisuuksia käyttää autoja, monille soturille ja viestin viejälle talvisessa Suomessa hevoset olivat ainoa keino liikkua.

Ensimmäiset merkinnät Suomen ainoasta hevosrodusta, Suomenhevosesta, ovat 1300- luvulta lähtien. Sen oletetaan polveutuvan pohjoiseurooppalaisista hevosista ja on teorioiden mukaan tullut Suomeen viikinkien mukana noin 1100 vuotta sitten, vaikka alkuperästä ei ole varmaa tietoa. Suomenhevosta on jalostettu pitkäjänteisesti vuosien saatossa yhä parempaan suuntaan erilaisia käyttötarkoituksia varten.

Nykyään Suomenhevosta käytetään yleisesti ratsastus- ja raviurheiluun ja se on yksi Suomen suosituimmista roduista monien muiden ulkomaalaisten rotujen ohella. Suomenhevonen on keskikokoinen, eikä sitä voida suoraan luokitella kylmäveriseksi eikä lämminveriseksi hevoseksi. Se on rakenteeltaan kuitenkin ennemmin raskasrakenteinen ja vankka. Sen keskimääräinen säkäkorkeus on noin 155 cm ja yleisin väritys on rautias, joka tarkoittaa ruskeaa peitinkarvaa ja vaaleampaa harjaa ja häntää. Myös ruunikoita ja mustia esiintyy. Suomenhevonen on monikäyttöinen ja ihastuttava hevosrotu, josta voimme olla ylpeitä.

azalea